Полският премиер Матеуш Моравецки обяви, че е наложил вето върху частта за миграцията в съвместната декларация на Европейската политическа общност (ЕПО) в края на неформалната среща на върха в Гранада, пише РАР.

"Аз съм отговорен за сигурността на Полша и нейните граждани. Като отговорен политик отхвърлих целия параграф, свързан със заключенията на срещата на върха относно миграцията“, написа Моравецки в социалната мрежа X (Twitter).

Той добави, че предвид неговото решение разпоредбата за миграцията не е включена в заключителната декларация на срещата на върха.

Матеуш Моравецки е представил план от 5 точки за борба с нелегалната миграция. "Това включва силна охрана на външните граници, решителна борба с трафикантите на нелегални мигранти, спиране на социалните помощи за нелегалните имигранти и помощ на място“, е заявил той, допълва полската агенция.

Моравецки взе участие в неформалната среща на Европейския съвет в Гранада, Испания - една от темите беше предложените решения по отношение на миграцията към Европейския съюз.

"По време на двустранните разговори срещнах разбиране. Изразих нашия глас много решително в пленарната зала и реших да наложа вето на частта, която засягаше миграцията. Това решение беше уважено от председателя (на Европейският съвет) Шарл Мишел. Няма разпоредба по отношение на миграцията", е допълнил министър-председателят на Полша.