Игуменът на Киево-Печорската лавра, Вишгородски и Чернобилски митрополит Павел отслужи последната си служба и за последен път поръси със светена вода вярващите от Украинската православна църква - Московска патриаршия (УПЦ-МП) зад стените на манастира, съобщи УНИАН.

Службата започна в 6:30 часа. В очакване на молитвата се събра голямо множество, а духовниците заявиха, че отказват да напуснат историческия манастир в украинската столица Киев. Те се противопоставят на планираното от правителството на Украйна изселване на стотици свещеници, монаси и студенти.

Киево-Печорската лавра е седалище на УПЦ, която се отдели от Московската патриаршия след започването на военните действия от страна на Русия миналата година. Но украинските власти подозират, че някои от висшите духовници са поддържали връзки с църквата в Москва, което те отричат. Бяха извършени няколко обиска в лаврата, при които  беше намерена руска литература.

На УПЦ е наредено да напусне обекта до края на деня.

Украинското правителство, което притежава манастирският комплекс, датиращ от XI век, заяви, че решението е взето, след като комисия е открила множество нарушения на договора за наем на комплекса, обект от световното наследство на ЮНЕСКО.

Митрополит Климент, ръководител на пресцентъра на УПЦ, заяви, че няма "никакви правни основания" за изгонването, обявено по-рано този месец.

"Ако правителството ни принуждава да го направим незаконно, това се нарича тоталитаризъм“, заяви той пред BBC

"Нямаме нужда от такава държава или правителство. Имаме Конституция и закони. Други методи не приемаме."

Представителят на Руската православна църква Владимир Легойда  нарече случващото се "апогея на беззаконието“, а руският патриарх Кирил се обърна  към папа Франциск и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш с молба да помогнат за разрешаването на ситуацията.

От своя страна папа Франциск призова за "уважение“ към религиозните обекти в Украйна, като посочи, че монасите от манастирите на Украинската православна църква (УПЦ) са изправени пред изселване, предаде Reuters.

Главата на Римокатолическата църква призова "воюващите страни в Украйна да уважават религиозните места“ и поздрави хората, които посвещават живота си на молитва, "каквито и да са техните деноминации“.

На 23 март Украинската православна църква се обърна към вярващите с призив да защитават лаврата с всички законни средства.

Междувременно, предстоятелят на Православна църква на Украйна (ПЦУ) митрополит Епифаний назначи архимандрит Авраамий (Лотиш) за временно изпълняващ длъжността викарий на Киево-Печорската лавра, съобщава сайтът на ПЦУ.

"Негово Блаженство митрополит Епифаний удовлетвори молбата му (Авраамий) и благослови отец Авраамий да действа като викарий на Свето-Успенската Киево-Печорска лавра като част от Православната църква на Украйна“, гласи  съобщението.

"Киево-Печерската лавра ще бъде държавен музей, в който ще се извършват богослужения според законите на Украйна".

Това заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНБО) Алексей Данилов в интервю за радио НВ. "Що се отнася до църковните дела, ние не се месим. Но лаврата е музей, който е държавен", подчерта Данилов.

Той съобщи, че съдбата на този музеен комплекс ще се решава от държавата, а не от отделни лица. По думите му "никой няма да дърпа никого за краката. Всичко ще бъде по действащото законодателство". "Богослужения ще има, но по законите на страната ни, а не по изкуствени образувания, които масово са създадени извън закона на нашата страна“, обясни той.

Данилов нарече "голяма грешка" даването на парцели в миналото за изграждането на Украинската православна църква - Московска патриаршия.

"Ние вярвахме, че са свързани (УПЦ) с Бога, но се оказа, че са свързани и с ФСБ“, подчерта секретарят на СНБО.

Пещерският манастир, наречен днес Свето-Успенската Киево-Печорска лавра е основан през 1051 г. при Ярослав Мъдри от монах Антоний и неговия ученик Теодосий. Княз Святослав II Ярославич подарява на манастира плато над пещерите (откъдето всъщност идва и името на манастира), където по-късно израства голям манастирски комплекс.

От 1592г. до 1688 г. е ставропигиален (самоуправляващ се, директно подчинен на  Константинополския патриарх). През 1688 г. манастирът получава статут на лавра (голям православен привилегирован манастир) и става "царска и патриаршеска ставропигия на Москва“. През 1786 г. лаврата е подчинена на Киевския митрополит, който става неин свещен архимандрит.

Мощите на православни светци са погребани в Близките и Далечните пещери на Лаврата, което прави комплекса едино от най-посещаваните места за поклонение на вярващите.