15-годишно момче беше "наръгано 50 пъти“ и изгорено живо по-рано тази седмица в Южна Франция, в предполагаем епизод от гангстерската война по улиците на град Марсилия, съобщава Al Jazeera.

Говорейки пред репортери в неделя, прокурорът на Марсилия Никола Бесон заяви, че тийнейджърът е бил убит в сряда, описвайки случая като "безпрецедентна жестокост“.

Марсилия, вторият по големина град във Франция, но и един от най-бедните, през последните години беше засегнат от насилие, свързано с наркотици, описано във френските медии като "наркоубийство".

През последните години градът стана арена на война за контрол върху високодоходния пазар на наркотици между различни кланове, включително DZ Mafia.

Според Бесоне убитият тийнейджър е бил нает от 23-годишен затворник, за да сплаши конкурент, като подпали вратата му, като добави, че са му били обещани 2000 евро.

Вестникът L’Yonne Republicaine идентифицира поръчителя като задържан в затвора Ай Луйне близо до Ай ен Прованс и член на групировката DZ Mafia.

Преди да извърши нападението обаче, въоръженият тийнейджър бил забелязан от членове на враждуваща банда, които след това го намушкали многократно с нож и го запалили, твърди прокурорът.

След като първоначалният му замисъл се провалил след смъртта на тийнейджъра, същият затворник след това вербува втори непълнолетен, 14-годишен, за да извърши нападение за отмъщение и да убие член на съперничещата банда, като обещава да плати на момчето 50 000 евро.

След като получил заповед да изпълни мисията си, тийнейджърът и още един човек се качили на такси до мястото на отмъстителната атака. Съобщава се, че след това тийнейджърът помолил неназования 36-годишен шофьор да го изчака.

Когато шофьорът отказал молбата му, бъдещият убиец на тийнейджър се разгневил и застрелял шофьора с револвер 357 Magnum, преди да избяга, според вестник Le Monde.

С последните два случая броят на убийствата, свързани с наркотици в Марсилия, стана 17 тази година. Общо 49 души са били убити при насилие, свързано с наркотици в Марсилия през 2023 г.

Прокурорът Бесоне отбеляза, че жертвите и извършителите на неотдавнашното насилие в града стават все по-млади.