Повечето страни от Европейския съюз се противопоставят на удължаването на забраната за внос на украински селскостопански продукти след 15 септември, съобщава европейската редакция на изданието Politico.

Като се позовава на четирима европейски дипломати, изданието съобщава, че повечето членки на ЕС са се сблъскали с несъгласие от страна на Полша, Унгария, Румъния, България и Словакия.

Петте държави настояват за необходимостта от удължаване на забраната за внос на украинско зърно до края на 2023 година. На 6 септември е проведена среща на посланиците на ЕС, на която мнозинството или се е противопоставило на удължаването на ограниченията, или е било "скептично“ относно предложението.

Според доклади в медиите забраната за внос е била остро критикувана от представителите на Франция и Германия. Посланиците на ЕС отчитат трудностите, пред които са изправени редица страни във връзка с украинския внос на зърно, но повечето настояват Европейската комисия да предложи алтернативни мерки.

През май ЕС позволи на пет съседни на Украйна държави да наложат забрана върху продажбата на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчогледови семена на вътрешния пазар, като същевременно разреши транзита на такива стоки за износ в други страни. Тази забрана изтича на 15 септември.

В началото на септември Полша, България, Унгария, Румъния и Словакия призоваха за удължаване на забраната на ЕС за внос на украинско зърно до края на годината. В същото време Украйна очаква от 15 септември да бъдат премахнати всички ограничения на Европейската комисия върху износа на украинска селскостопанска продукция.