57% от украинците смятат, че Украйна трябва да влезе в преговори с Русия, за да се опита да постигне мир. В същото време 66% от анкетираните смятат, че Украйна трябва да върне териториите под свой контрол преди 2014 г., включително Донбас и Крим, пише "Украинская правда“ като се позвава на проучване на Националния демократичен институт и Киевския международен институт по социология, проведено през май.

Според анкетата, 57% от анкетираните украинци са отговорили, че Украйна трябва да започне преговори с Русия, за да се опита да постигне мир. 38% смятат, че Украйна не трябва да влиза в преговори, други 5% "не знаят“.

Отбелязва се, че броят на съгласните на преговори с Русия се е увеличил с 15% спрямо ноември 2023 г. и се е върнал към резултатите от проучването от май 2022 г. Тогава 59% от анкетираните украинци отговориха, че Украйна трябва да влезе в преговори с Русия, за да се опита да постигне мир.

В същото време резултатите от проучването показват, че украинците са готови за преговори при следните условия:

66% от анкетираните са заявили, че Украйна трябва да върне територията под свой контрол преди 2014 г., включително Донбас и Крим.

60% от анкетираните смятат за "напълно неприемливо“ Украйна да може да предявява претенции само към територията, която в момента е под неин контрол.

Също така 74% и 76% от анкетираните не са съгласни, че Украйна в името на мира трябва да се откаже от членство в НАТО или ЕС.