Най-малко 16 души са загинали, а десетки други са ранени след удар по централния пазар в разположения в източната част на Украйна град Константиновка, за който се твърди, че е нанесен от С-300, предават РБК-Украйна, УНИАН и други местни медии.

"Местните жители съобщават, че в резултат на нападението има ранени и загинали. Според военните нашествениците (руснаците – бел. ред.) са ударили със системата С-300", отбелязва РБК-Украйна.

На място е избухнал пожар, предаде кореспондент на "Суспільне Донбас“. "Предварително е известно, че 16 души са загинали“, докладва на свой ред кореспондент на Радио "Свобода“ от мястото на инцидента.

По-късно държавният глава на Украйна Володимир Зеленски потвърди, че 16 души са загинали в резултат на "вражески“ удар. "Артилерията на руските терористи е убила 16 души в град Константиновка, Донецка област. Обикновен пазар. Магазини. Аптека. Хора, които не са направили нищо лошо. Множество ранени. За съжаление, броят на убитите и ранените може да продължи да се увеличава. Моите съболезнования на всички, които загубиха близките си! Трябва да победим това руско зло възможно най-бързо“, написа украинският лидер.

Премиерът Денис Шмихал разпространи информация за 20 ранени. "В резултат на обстрела на пазара вече е известно за 16 загинали, включително едно дете. Най-малко 20 души са ранени. Моите искрени съболезнования на семействата и близките. Всички служби работят. Пожарът е локализиран. Помагаме на жертвите“, написа той в своя месинджър канал.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко на свой ред съобщи за 16 загинали и 28 ранени. Сред пострадалите има и спасител. Той добави, че около 30 търговски павилиона са били повредени, аварийните служители бързо са потушили огъня на площ от 300 квадратни метра.