Министерството на отбраната на Русия за първи път съобщи за успешно прехващане на две американски ракети ADM-160B MALD в зоната на бойните действия в Украйна. Още повече, че САЩ не са съобщили официално за доставка на ракети от този тип на Киев, пише РИА Новости.

ADM-160B MALD (Miniature Air-Launched Decoy) е хибрид между ракета и дрон. Изстрелва се от самолет. Тя обаче не носи бойна глава. По същество това е "примамка“, чиято основна задача е да принуди вражеските системи за противовъздушна отбрана да реагират на нея, като разкрият местоположението си.

MALD заглушава сигнали, имитира боен самолет, действа като мишена или примамка. Изделието е оборудвано със система за симулиране на радарни сигнатури на микровълнова, VHF и микровълнови честоти за реалистична симулация на почти всяка дозвукова машина - от стелта F-117 до стратегическия B-52.

Крилата на ракетата са сгънати, което я прави компактна. При изстрелване те се разгръщат и турбореактивният двигател TJ-50 се включва. GPS-активирана инерционна навигационна система поддържа MALD в програмирания курс. Пилотът може да го промени по всяко време - чак до старта.

Дължината на боеприпаса е 2,84 метра, теглото - 115 килограма, диаметърът - 40 сантиметра. Обхватът на полета е до 920 километра. Един такъв продукт струва повече от 300 хиляди долара, тази "примамка“ е доста скъпо удоволствие. Може би това обяснява факта, че руските зенитчици сравнително рядко срещат MALD: въоръжените сили на Украйна запазват прехвърлените им резерви и ги използват само срещу "най-дебелите“ цели.

ADM-160B е съвместим с различни тактически и стратегически самолети на ВВС на САЩ. Фалшивите цели се окачват на стандартни държачи една по една или няколко наведнъж и се изстрелват заедно (или на интервали) с бойни ракети, в зависимост от характеристиките на оръжието.

Както се оказа, MALD е инсталиран и на фронтови самолети съветски тип. Модифицираните бомбардировачи Су-24 станаха техен стандартен носител в украинските въоръжени сили.

Несъмнено въздушният симулатор MALD представлява голям интерес за руската отбранителна индустрия. Със сигурност отломките, събрани от заловените екипи, вече се изучават в тайни изследователски институти.