Младшите лекари в Англия започнаха най-дългата стачка в 70-годишната история на Националната здравна служба на Великобритания (NHS), предава AFP, като уточнява, че тя ще продължи шест дни.

Лекарите ще стачкуват заради липсата на решение на дългогодишния им спор за заплащане с правителството на Обединеното кралство. Протестните им действия започнаха в един от най-натоварените периоди от годината за системата на общественото здравеопазване, коментира агенцията.

NHS предупреди, че стачката, която може да включва до половината от медицинския персонал, ще има "значително въздействие върху почти всички рутинни грижи“.

"Този ​​януари може да бъде едно от най-предизвикателните начала на годината, с които NHS се е сблъсквала някога“, подчерта директорът на NHS Стивън Поуис.

Стачката започна в 7:00 сутринта местно време и се очаква да приключи в същия час във вторник, 9 януари.

Британската медицинска асоциация обяви стачка през декември, след като преговорите с правителството се провалиха. Синдикатът заяви, че на младшите лекари е предложено увеличение на заплатите с 3% в допълнение към средното увеличение от 8,8%, което са получили по-рано тази година.

Синдикатът отхвърли предложението, тъй като парите ще бъдат неравномерно разпределени между различните категории лекари и "пак ще означават намаляване на заплатите за много“.

Младшите лекари в Англия са стачкували най-малко седем пъти от март насам. Премиерът Риши Сунак и директори на болници разкритикуваха действията им.