САЩ трябва да продължат да финансират военните усилия на Украйна, защото "отслабването на руската армия“, използвайки само пет процента от бюджета за отбрана на САЩ, е "изключително мъдра инвестиция“. Това заяви Мит Ромни пред британското издание The Telegraph.

Бившият кандидат за президент от Републиканската партия, който в сряда обяви, че няма да се кандидатира за сенатор от Юта, отвърна на критиците в собствената си партия, които твърдят, че Америка не може да си позволи да продължи да финансира украинската армия, като заяви:

"Идеята, че това е твърде скъпо е малко смешна. Харчим около 850 милиарда долара годишно за отбрана. Инвестираме едва около пет процента от тях, за да помагаме на Украйна. Боже господи, за да защитаваме свободата и да отслабим руската армия – страна с 1500 ядрени оръжия насочени към нас.

"Да можем да направим това с пет процента от нашия военен бюджет ми изглежда като изключително мъдра инвестиция и със сигурност не е нещо, което не можем да си позволим“, обясни политикът.

От началото на войната преди 18 месеца администрацията на Байдън и Конгресът на САЩ са изпратили повече от 75 милиарда долара за помощ на Украйна, която включва хуманитарна, финансова и военна подкрепа.

За сравнение, ЕС като цяло е дал приблизително същото, докато Обединеното кралство е вторият по големина индивидуален държавен донор, ангажирайки 4,6 милиарда лири военна помощ за Украйна досега.

Но сега Русия е загубила повече от 2300 танка и стотици други бронирани машини и артилерийски оръдия, както и десетки щурмови хеликоптери, бомбардировачи и изтребители. Освен това е претърпяла тежки загуби от своите пехотни сили.

Докато Джо Байдън каза, че ще подкрепя Украйна "колкото е необходимо“, Републиканската партия е разделена относно подкрепата си, насочвайки се към изборите в САЩ догодина.

Републиканските кандидати Доналд Тръмп и Рон ДеСантис заявиха, че защитата на Украйна от Русия не е жизненоважен национален интерес на САЩ, докато Вивек Рамасвами е категоричен, че ще спре напълно финансирането.

От другата страна на партията Майк Пенс иска да увеличи финансирането, докато Ники Хейли и Крис Кристи защитиха сегашната позиция на Америка.

В широкообхватно интервю в кабинета си на Капитолийския хълм г-н Ромни заяви, че вече не признава големи части от своята партия, тъй като нейните "основополагащи принципи“ са се променили при г-н Тръмп, който не трябва да се кандидатира за президент, според сенатора.