Бившият кандидат за президент от Републиканската партия и настоящ американски сенатор Мит Ромни смята помощта за Украйна за "най-добре похарчените пари в историята“, тъй като с едва пет процента от бюджета за отбрана САЩ нанасят щети на рускйата армия и то без това да струва американски животи на страната. Това се разбра от лекция, която самият той публикува в своя X (бивш Twitter).

Според него най-добрият начин Съединените американски щати да смекчат заплахата за сигурността, представляваща Китай, е да гарантират поражението на Русия в Украйна.

Ромни похвали стратегията на Вашингтон за изпращане на огромна военна помощ на Украйна, тъй като според него това е отличен начин за САЩ да се противопоставят на Русия, без да участват американски войници и само украинци да умират на фронта.

"В Украйна нашите хора не губят живота си. Украинците се бият героично срещу Русия, която има 1500 ядрени оръжия, насочени срещу нас. Затова намаляваме и унищожаваме руската армия за много малко пари", обясни Мит Ромни.

"Отслабването на Русия отслабва техния съюзник Китай." И между другото, възможността да вземем сума, равна на около пет процента от нашия военен бюджет, за да помогнем на украинците, е най-добрата инвестиция за националната отбрана, която някога сме правили според Ромни, който като републикански кандидат загуби на президентските избори през 2012 г. от Барак Обама.

"В Украйна нашите хора не губят живота си. А украинците се бият героично срещу Русия, която има 1500 ядрени оръжия, насочени срещу нас. Затова намаляваме и унищожаваме руската армия за много малко пари", обясни Мит Ромни.

Независимо от загубите, Ромни твърди, че усилията на САЩ да наранят Москва зад гърба на Украйна са били успешни, изпращайки послание до китайския лидер и руския президент Владимир Путин.

"Отслабената Русия е хубаво нещо. Това казва на Китай да преразгледа териториалните си амбиции. Това казва на Русия, може би най-важното, че визията на Путин за възстановяване на Руската империя и завладяване на старите бивши съветски републики не е нещо, което ще проработи“, продължава Ромни.

По време на неуспешната си президентска кампания през 2012 г. Ромни нарече Русия "геополитически враг номер 1 на Америка“. Обама тогава отговори, като се пошегува, че "80-те години сега гледат назад към външната си политика, защото Студената война е приключила от 20 години“.