Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) организира постоянно присъствие в Запорожката АЕЦ. Това съобщи в четвъртък генералният директор на агенцията Рафаел Гроси, цитиран от ТАСС.

"Приключваме дългоочакваното посещение в Запорожката АЕЦ. Току-що завърших първата инспекция на основните зони, които искахме да видим като част от първото посещение на обекта. Разбира се, предстои да се направи още много. Моят екип остава. И което е по-важно, ние установяваме постоянно присъствие на МААЕ тук“, заяви Гроси във видеообръщение, публикувано на страницата му в "Туитър“.

Той заяви пред репортери, че експертите на МААЕ са извършили първоначална оценка, имали са време да проучат "доста много“ и планират да работят още. Жителите на Енергодар, с които Гроси разговаря преди да тръгне към централата, му връчиха призив, под който имаше над 20 000 подписа, призовавайки го да спре провокациите на Украйна срещу АЕЦ. Те също така предадоха на ръководителя на МААЕ материали относно обстрела на града от въоръжените сили на Украйна – снимки и разкази на очевидци.

По-рано Гроси заяви пред репортери, че е било трудно за мисията да стигне до атомната електроцентрала в Запорожие. Според него е важно светът да знае какво се случва на централата и установяването на постоянно присъствие на МААЕ на нея е необходимо за стабилизиране на ситуацията и получаване на регулярни, надеждни и безпристрастни данни.

Мисията на МААЕ, ръководена от Гроси, успя да премине в четвъртък от територията, контролирана от Украйна, до завзетата от Русия част от Запорожка област, за да инспектира Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). Мисията, която трябва да оцени физическите щети, да определи работоспособността на системите за безопасност и сигурност на съоръжението, пристигна в Енергодар в четвъртък следобед. Специалистите ще трябва да оценят и условията на работа на персонала и да предприемат спешни мерки за осигуряване безопасността на АЕЦ.