Група военни от мироопазващите сили на ООН са били нападнати в Кипър заради спор за строителството на път в буферната зона между гръцката и непризнатата турска част на острова, съобщава Associated Press.

Инцидентът е станал по време на строителни работи на път от село Арсос в Северен Кипър до село Пила, смесено турско-гръцко село, разположено в т.нар. Зелена линия, буферна зона, контролирана от силите на ООН.

За турските киприоти пътят отваря достъп до Пила, заобикаляйки контролно-пропускателния пункт на британската военна база в Кипър. Гърците на острова пък възприемат строителството като стъпка с военна цел, зад която стои Турция.

По време на сблъсъка десетки турци са нападнаха няколко словашки и британски войници на ООН. Някои от тях са били ударени в лицето; трима са потърсили медицинска помощ за леки наранявания.

Представителят на мироопазващите сили на ООН в Кипър Алим Сидик заяви, че мироопазващите сили ще продължат да блокират строителството на пътя с ненасилствени методи, защото той нарушава статуквото в буферната зона.

Нападението бе осъдено и от Върховния представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел и мисиите на Франция, Великобритания и САЩ в Никозия. Правителството на острова осъди "организираното насилие“ от страна на турските киприоти и добави, че е в контакт с ООН, ЕС и други правителства, за да предотврати "турските планове".

Властите на напризнатата Севернокипърската турска република на свой ред обвиниха мироопазващите сили на ООН за инцидента, като нарекоха действията им "неприемливи“, а обвиненията им - "безпочвени“.