Около 200 руски войници и коменданта на окупирания от силите на Москва град Токмак са ликвидирани при неотдавнашни удари на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) срещу база, съобщават РБК-Украйна и CNN, като и двете медии цитират съобщение на украинския кмет на Мелитопол Иван Федоров.

"Нашите отбранителни сили успешно отработиха позициите на окупаторите в Токмак“, написа Федоров в Telegram.

"ФСБшистите (служители на Федералната служба за сигурност на Русия – бел. ред.)извеждат семействата си в паника. Рашисти, според прогнозата, жегата само ще се засилва. Пътувайте до вашите блата - там е по-безопасно", добавя Федоров в съобщението, цитирано от РБК-Украйна.

CNN подчертава, че Федоров пребивава в контролирана от Украйна територия и твърденията му не могат да бъдат потвърдени. По думите му обаче украинското разузнаване съобщава, че руска база, разположена в завод в града, е била ударена. Към настоящия момент няма визуални доказателства за атака срещу предприятието, допълват още от редакцията.

Проруска социална медия обаче обяви във вторник, че "ВСУ са обстрелвали Токмак масово. По предварителни данни са регистрирани шест удара“.

Владимир Рогов, член на сформирания от Русия съвет на гражданско-военната администрация на Запорожие, също говори за поредица от експлозии в града през същия ден, публикувайки видео на пожари на открито. Записът не може да бъде геолокиран, уточнява CNN.

Руснаците поеха контрола над Токмак в самото начало на войната. Градът е смятан за важен център за военните действия на Русия в Украйна.