Петата вълна на пандемията от коронавируса във Франция може да е последната. Това каза министърът на здравеопазването на страната Оливие Веран в интервю за вестник Journal du dimanche.

"Щамът “Oмикрон" е много заразен. Прогнозирах, че в началото на 2022 г. броят на заразените на ден може да достигне 250 хиляди. Ние сме близо до тази цифра", каза той. "Този щам ще засегне цялото население на света, но разпространението му ще доведе до повишаване на имунитета: след този щам всички ние ще станем по-устойчиви на инфекцията“, каза министърът. "Надяваме се, че петата вълна на пандемията ще бъде последната“, добави той.

"Трябва да разберете, че можете да се заразите с коронавирус и след три дози от ваксината, но рискът от хоспитализацията ви е десет пъти по-малък от този на неваксиниран или частично ваксиниран“, продължи министърът.

Както съобщи министърът на здравеопазването, френското правителство реши да промени правилата за изолиране на напълно ваксинирани лица. От 3 януари, при положителен резултат от теста за коронавирус, продължителността на самоизолацията на напълно ваксинираните хора е намалена от 10 на седем дни. В случай на отрицателен тест, карантината може да бъде прекратена след пет дни. "Тези, които не са ваксинирани, ще трябва да се изолират за десет дни с възможно премахване на карантината след седем дни, ако тестът е отрицателен“, добави Веран.

Франция преживява петата вълна на пандемията. В петък Националната агенция за обществено здраве отчете 232 000 случая на инфекция, рекордно висок дневен брой. Във Франция, с население от 67 милиона, около 53 милиона души са ваксинирани. Към 30 декември 2021 г. повече от 24,1 милиона души са получили бустерни дози.

Превод и редакция: Юлиян Марков