Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е бил диагностициран с рак на простатата, поради усложнения след операцията ръководителят на Пентагона беше спешно хоспитализиран в началото на годината, пише NPR.

Според изявление от болницата физическият преглед в началото на декември 2023 г. открива, че Остин има ранен стадий на рак на простатата. Операцията се проведе под пълна упойка на 22 декември, а на следващия ден ръководителят на Пентагона беше изписан от болницата.

Но на 1 януари Остин отново беше хоспитализиран със силна коремна болка в резултат на усложнения от операция. Първоначалният преглед разкри инфекция на пикочните пътища.

"На 2 януари беше взето решение той (Остин) да бъде преместен в интензивното отделение за внимателно наблюдение и по-високо ниво на грижа. По-нататъшното изследване разкри натрупване на течност в коремната кухина, което наруши функцията на тънките черва“, допълват от болницата.

Те подчертаха, че от 1 януари досега министърът на отбраната на САЩ никога не е губил съзнание или е бил под упойка. Към момента следоперативните усложнения са отстранени и Остин продължава да се възстановява, се казва в доклада.

Изявлението на Националния военномедицински център "Уолтър Рийд" не обяснява защо Пентагонът не е докладвал няколко дни за здравословното състояние на своя ръководител нито на Белия дом, нито на обществеността, което вече предизвика критики.

Самият Остин по-късно заяви, че се възстановява, като добави, че разбира притесненията на медиите и призна, че "можеше да свърши по-добра работа, за да гарантира, че обществеността е правилно информирана“.

Белият дом заяви, че американският президент Джо Байдън не обмисля да уволни Лойд Остин, след като той криеше хоспитализацията си в продължение на дни.