Министърът на отбраната на Китай Ли Шанфу ще посети Русия и Беларус от понеделник до събота, съобщава CNN, като се позовава на китайското министерство на отбраната.

Ли ще присъства на Московската конференция за международна сигурност, където ще произнесе реч и ще се срещне с ръководители на отбранителните ведомства на Русия и други страни, заяви говорителят на министерството У Чиан в понеделник.

По време на посещението си в Беларус Ли ще се срещне с лидерите на страната и началниците на беларуската армия, добави У.

За последно Ли посети Русия през април, когато се срещна с руския президент Владимир Путин.

В САЩ смятат, че въпреки опитите си да се представи като неутрален мирен посредник в конфликта в Украйна, Китай засилва своите икономически, дипломатически и военни връзки с Русия по време на инвазията й, която Пекин никога не е осъдил.

Ли, генерал и ветеран от военната модернизация на Китай, беше санкциониран от Съединените щати през 2018 г. заради транзакции с руския държавен износител на оръжие Рособоронекспорт, когато ръководеше отдела за развитие на оборудването на китайската армия.