Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призова в петък за пазарни реформи в Китай и разкритикува втората по големина икономика в света за неотдавнашните й "наказателни“ действия срещу американските компании и новия контрол върху износа на някои редкоземни метали, използвани в производството на редица високотехнологични стоки, включително чипове, пише Reuters.

Йелън, която пристигна в Пекин в четвъртък, заяви, че ходовете подчертават необходимостта от "устойчиви“ и разнообразни вериги за доставки и предупреди, че Съединените щати и техните съюзници ще отвърнат на това, което тя нарече "нечестни икономически практики“ на Китай.

Йелън направи забележките пред Американската търговска камара в Китай (AmCham) след това, което служител на Министерството на финансите нарече "съществени“ разговори с бившия хегемон на китайската икономика Лиу Хе, близък довереник на президента Си Дзинпин, и напускащия висш китайски централен банкер И Ган. Тя трябва да се срещне по-късно в петък с премиера Ли Цян.

Пътуването на Йелън е част от поредица от посещения, насочени към успокояване на напрежението между Вашингтон и Пекин, което ескалира, след като американската армия свали балон на китайското правителство над Съединените щати и на фона на нарастващото напрежение около контрола върху износа.

Не се очакват големи пробиви, като длъжностни лица от двете страни приемат, че защитата на интересите на националната сигурност сега има предимство пред задълбочаването на икономическите връзки.

Китай се надява, че САЩ ще предприемат "конкретни действия" за създаване на благоприятна среда за здравословно развитие на двустранните икономически и търговски връзки, се казва в изявление на китайското финансово министерство в петък.

Дипломатическият натиск на САЩ идва преди възможна среща между президента Джо Байдън и Си веднага след септемврийската среща на върха на Г-20 в Ню Делхи или срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество, планирана за ноември в Сан Франциско.

Държавният секретар Антъни Блинкен пътува до Пекин миналия месец и се съгласи със Си, че взаимното съперничество не трябва да преминава в конфликт, а пратеникът на Байдън по климата Джон Кери се очаква да посети по-късно този месец.

Йелън заяви, че е пристигнала в Китай, за да работи за "стабилни и конструктивни отношения“ между двете страни, като същевременно даде ясно да се разбере, че Вашингтон ще действа, за да защити своите интереси на националната сигурност и правата на човека.

Йелън по-конкретно е недоволна от плановата икономика на Китай, призовавайки Пекин да се върне към по-пазарно ориентирани практики, които бяха в основата на бързия му растеж през последните години.

"Преминаването към пазарни реформи би било в интерес на Китай“, заяви бившият висш централен банкер на САЩ пред бизнес ръководителите на САЩ.

"Пазарният подход спомогна за стимулиране на бързия растеж в Китай и помогна за изваждането на стотици милиони хора от бедността. Това е забележителна история на икономическия успех“.

Йелън отбеляза, че огромната и нарастваща средна класа в Китай предоставя голям пазар за американски стоки и услуги и подчерта, че целенасочените действия на Вашингтон срещу Китай се основават на опасения за националната сигурност.

"Ние се стремим да диверсифицираме, а не да разделяме“, настоява тя. "Отделянето на двете най-големи икономики в света би било дестабилизиращо за световната икономика и би било практически невъзможно да се предприеме“.