Войната между САЩ и Китай в Тихия океан не е неизбежна, но заплахата нараства. Това заяви министърът на военновъздушните сили на САЩ Франк Кендъл по време на реч на конгреса на Асоциацията на аерокосмическите сили, съобщава Business Insider.

"Не казвам, че войната в Тихия океан е неизбежна. Не е. Но казвам, че вероятността расте и ще продължи да расте“, отбеляза военният.

Той посочи нарастващите възможности на Китай и по-големите военни учения, които според него са насочени към нахлуване и блокиране на Тайван. Кендъл също припомни значителните инвестиции на Китай във военни организации, способности и оперативни концепции, които са "конкретно насочени към възпрепятстване на способността на Съединените щати и техните съюзници да разширят влиянието си в Западния Пасифик".

"Внимателно наблюдавах еволюцията (на Китай) в продължение на 15 години. Китай не е заплаха в бъдеще, Китай е заплаха днес“, подчерта министърът на ВВС на САЩ.

Той отбеляза, че през последните 15 години е наблюдавал нарастваща загриженост и тревога сред други страни в Индо-Тихоокеанския регион по отношение на възможностите и намеренията на Китай, който също "продължава да увеличава ядрените си сили и способността си да действа в киберпространството“.

"За да предотвратим конфликт, трябва да сме подготвени“, заключи Кендъл.