Министрите от страните от ЕС заявиха на среща в Брюксел, че държавите-членки трябва да затегнат контрола върху мигрантите и търсещите убежище и да експулсират по-бързо тези, които се считат за риск за сигурността след поредица от ислямистки атаки, предаде Reuters.

Министрите на вътрешните работи и на правосъдието се срещнаха, за да обсъдят какви стъпки да предприемат след смъртоносните ислямистки атаки в Брюксел и Франция във време на повишени опасения за сигурността, свързани с конфликта Израел-Хамас.

"Важно е лицата, които биха могли да представляват заплаха за сигурността на нашите граждани, да бъдат върнати принудително, незабавно“, е заявил еврокомисарят по миграцията Илва Йохансон пред репортери преди срещата.

"Трябва да бъдем по-ефективни, да затворим вратичките и да вземем по-бързи решения за извършване на връщания.“

45-годишният тунизийски стрелец, който уби двама шведски футболни фенове в белгийската столица на 16 октомври, е бил там нелегално, след като молбата му за убежище е била отхвърлена.

Той е стигнал до ЕС през италианския остров Лампедуза през 2011 г. и пребивавал в Швеция. 

20-годишният ислямист от руски произход, обвинен за смъртта на учител в Северна Франция, преди атаката е бил известен като възможен риск за сигурността, но не е можел да бъде експулсиран съгласно действащото законодателство във Франция.

"Осъзнаваме, че все още има малко наивност в институциите на някои държави или в ЕС“, е коментирал френският вътрешен министър Жералд Дарманин, когато е пристигнал за срещата на ЕС, призовавайки за бързо прилагане на много обсъжданите правила на ЕС за миграцията и по-бързи решения по молби за убежище.

Срещата на 19 октомври ще бъде и първият шанс на министрите да обменят мнения лично след атаката на 7 октомври от палестинската въоръжена групировка Хамас, на която Израел отговори, като бомбардира Газа.

Здравните власти в Газа казват, че бомбардировките досега са убили близо 3500 души.

Не се очаква министрите да вземат конкретни решения, но ще обсъдят теми, включително какво конкретно развитие може да накара палестинците да избягат на големи групи или да предизвикат насилствени действия вътре в блока.

Има и нов натиск за споразумения с африканските страни, включително Египет и Мароко, подобни на тези, които ЕС сключи с Тунис, предлагайки помощ в замяна на Тунис, който намалява заминаванията за Европа.

Критиците на новите политики на ЕС за миграцията се съмняват, че те биха били ефективни и посочват нарастващи рискове за правата на човека, докато фокусът е върху възпирането на неразрешената имиграция.

ЕС, блок от 450 милиона души, е регистрирал около 250 000 незаконни пристигания през тази година, до голяма степен подпомогнати от трафиканти.