В понеделник (18 март) външните министри на ЕС може да засегнат темата за изпращане на западни войски в Украйна. Това е съобщил източник от ЕС пред  "Радио Свобода".

"Стратегията е да реагираме на събитията в съответствие с това как се развива ситуацията. Правим това от 24 февруари: още на следващия ден върховният председател (ЕС Жозеп Борел) поиска стотици милиони евро за въоръжаване на Украйна. И тогава решихме какви видове оръжия - това е дълъг, дълъг път. Така че ще видим. Тук не можете да кажете "да" или "не" за каквото и да било нещо – това е огромна война", е заявил служителят и е добавил, че не знае дали министрите ще се опитат да формират обща позиция по този въпрос в понеделник, но Съветът на ЕС наблюдаваше дискусиите по тази тема.

В края на февруари френският президент Еманюел Макрон заяви, че докато "няма консенсус" относно изпращането на западни сухопътни войски в Украйна, "нищо не може да бъде изключено". 

По-късно френски официални лица се опитаха да изяснят думите на Макрон и да смекчат реакцията към тях, като същевременно настояха за необходимостта да се изпрати ясен сигнал на Русия, че не може да спечели войната в Украйна.