Министерството на правосъдието на САЩ заведе антитръстов иск срещу Visa Inc., обвинявайки компанията в злоупотреба с господстващото си положение на пазара на платежни системи, съобщава CNBC.

Според властите Visa е сключила изключителни споразумения с партньори и е попречила на нови играчи да навлязат на пазара, като по този начин е принудила потребителите и търговците в САЩ да плащат милиарди долари допълнителни такси за период от над десетилетие.

"Смятаме, че Visa е била в състояние незаконно да начислява такси, които са значително по-високи от това, което би могла да спечели на конкурентен пазар“, се казва в изявление на главният прокурор Мерик Гарланд.

"Търговците и банките прехвърлят тези разходи върху потребителите, или чрез повишаване на цените, или чрез намаляване на качеството на услугата. В резултат на това незаконното поведение на Visa засяга не само цената на отделните стоки, но и цената на почти всичко“, се допълва в текста.

Комбинираната капитализация на Visa и нейния по-малък конкурент Mastercard Inc. е нараснал рязко през последните две десетилетия, за да достигне приблизително един трилион долара, тъй като потребителите преминават към използване на кредитни и дебитни карти вместо пари в брой.

Според Министерството на правосъдието повече от 60% от разходните транзакции в САЩ минават през системата Visa, което носи на компанията около седем милиарда долара такси годишно за обработка на тези транзакции.

Властите смятат, че Visa умишлено е включила условия в своите споразумения с партньори, които са им попречили да преминат към конкурентни оператори на платежни системи, които предлагат по-ниски такси. В допълнение, компанията може да плаща на големи ИТ компании, включително Apple Inc., PayPal Holdings и Block Inc., стотици милиони долари годишно, за да не пуснат на пазара свои собствени аналози на нейните услуги.

През 2021 година американските антитръстови регулатори блокираха придобиването на Plaid от Visa, която предложи 5,3 милиарда долара за финтех стартъпа. През март тази година Visa и Mastercard се споразумяха да ограничат размера на комисионната и да позволят на търговците да таксуват клиентите за използване на кредитни карти.

Акциите на Visa паднаха с 5,5% по време на търговията във вторник.