Увеличението на цените за електроенергия и природен газ в страните от Европейския съюз се дължи на плана на Общността за екологично развитие – т.нар. Зелена сделка, който се изпълнява от Комисията. Това заяви чешкият президент Милош Земан в интервю, излъчено в неделя от CNN Prima NEWS.

"Убеден съм, че [настоящата] енергийна криза, която се проявява в 30-70% увеличение на цените на електроенергията и газа, е преди всичко причинена от [Зелената сделка]. [В ситуацията с покачване на цените на енергията] ще ни помогне политическа смелост, която, за съжаление, нито старото [правителство на министър-председателя Андрей Бабиш], нито новото правителство [на Петър Фиала, което дойде на власт на 18 декември], ще ни помогне да се освободим от [предопределена от ЕК за страните от ЕС] зелена съдба“.

Проектът предвижда радикални реформи в икономиката, енергетиката и транспорта, които трябва да станат възможно най-"зелени“ и въглеродно неутрални. По предварителни изчисления това ще струва на страните от ЕС около 3 трилиона евро.

Чешката република, според нейния президент, трябва да се погрижи за реализирането на националните интереси и да се оттегли от проекта за Зелената сделка. Земан припомни, че е привърженик на развитието на ядрената енергетика. Той изрази съжаление, че Министерският кабинет на бившия премиер Бабиш забави изпълнението на плановете за обявяване на търг за изграждане на нов енергоблок в АЕЦ "Дуковани“ и разширяването на АЕЦ "Темелин“.

Превод и редакция: Тереза Герова