Сръбският член на председетелството на Босна и Херцеговина (БиХ) Милорад Додик каза в Орашац, че Денят на държавността на Сърбия в Република Сръбска се празнува като общ празник, цитира думите му скопското електронно издание "Локално"

"В Република Сръбска празнуваме този ден като свой. Ние виждаме Сърбия като своя родина. "Сърбия ни дава гаранции и закрила, помага и ни насърчава“, каза Додик.

Додик подчерта, че сърбите винаги са носили свобода на други народи и че "нашите предци са положили основите на това, което днес представлява модерната цивилизация“.

"Тук се срещаме и празнуваме нашия общ празник, празник, посветен на Първото сръбско въстание, денят, когато сърбите във всеотдайна борба за свобода вдигат въстание и започват да изграждат сръбска държавност и свобода за всички, които живеят тук“, каза той.

Додик каза, че сърбите днес имат две държави, Република Сръбска в БиХ и Сърбия.

"Сърбия, която е гарант на мира и сигурността, която обичаме и се радваме на целия й напредък, Сърбия, която е гарант за оцеляването на всички сърби“, подчерта Додик, като благодари на Сърбия за помощта и разбирането.

Превод и редакция: Юлиян Марков