Разходите, свързани с презаселването на афганистанци, изведени в САЩ след като талибаните установиха пълен контрол над Афганистан през септември, само от една военна база в щата Ню Джърси, надвишават 620 млн. долара. Това съобщава изданието Military Times, позовавайки се на данни от Министерството на отбраната на САЩ.

Изданието отбелязва, че не е известно колко от общите средства на американските данъкоплатци вече са похарчени за настаняването в САЩ на 120 000 афганистанци, изтеглени на американска земя през последните шест месеца. 75 000 бежанци бяха временно настанени в осем военни бази. От тях 68 000 вече са преместени, докато за останалите все още се грижат военните, в очакване на преместване, назначаване на работа или отпускането на социални помощи.

Според вестника първоначално се е предполагало, че базата в Ню Джърси ще приеме 3500 афганистански бежанци. По данни от средата на ноември там са били настанени почти 14 000 бежанци.

Талибаните започнаха мащабна операция за установяване на контрол над Афганистан, след като САЩ обявиха решението си за изтегляне от страната. На 15 август талибаните влязоха в Кабул без бой, а президентът Ашраф Гани напусна страната. На 6 септември те обявиха установяване на контрол над цялата афганистанска територия, а на 7 септември - състава на временното правителство, чиято легитимност все още не е призната от нито една държава.

Превод и редакция: Тереза Герова