Аржентинският президент Хавиер Милей официално е уведомил членовете на БРИКС, че страната му няма да се присъедини към групата, предаде аржентинската TN

Отказът на Милей е изпратен преди няколко дни чрез писмо, в което се посочва, че в момента не се счита за подходящо страната да участва в организацията.

На последната среща на върха на лидерите на БРИКС, проведена в края на август в южноафриканския град Йоханесбург, БРИКС покани Аржентина да се присъедини към групата от 1 януари. Ако Милей не беше изразил отказа си преди тази дата, процесът на присъединяване щеше да започне автоматично.

На същата среща на върха настоящите страни членки отправиха поканата и към Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Иран, които ще се присъединят към групата. Присъствието на правителството на аятолаха предизвика силно отхвърляне от страна на аржентинската политика и дипломация.

Отказът на Милей представлява и нов знак към Съединените щати. Вашингтон гледа с недоверие на този съюз (БРИКС). Накратко, Аржентина даде приоритет на геополитическата си позиция. Това е още един обрат в допълнение към охлаждането на отношенията с Венецуела, Куба и Никарагуа и недоразуменията, които възникнаха през последните седмици с Китай, пише аржентинската медия.

Успоредно с присъединяването към БРИКС Аржентина проучваше възможността за присъединяване към Новата банка за развитие (НБР), чието седалище се намира в Шанхай и която понастоящем се председателства от бившия бразилски президент Дилма Русеф. Въпреки че се нарича и "банка на БРИКС", не съществува връзка между принадлежността към групата и банката. Това са отделни въпроси, въпреки че съществува политическо влияние. Аржентина би могла да има достъп до източници на финансиране там, но за да се присъедини, ще трябва да плати такса, която страната не би била склонна да изплати днес поради икономическата ситуация.