Технологичният гигант Microsoft поднесе извинения, след като хиляди хора по света докладваха за проблеми с продуктите му, вариращи от имейл услугата Outlook до хитовата игра Minecraft, предава ВВС. 

Downdetector, който проследява уебсайтове, показа, че хиляди са докладвали за проблеми в следобедните часове на деня.

Инцидентът се случва по-малко от две седмици след глобалния срив на системите на Microsoft от 19 юли поради актуализация на софтуера за CrowdStrike, който засегна 8,5 милиона устройства в света.

Microsoft увери, че е внедрила корекция на проблема, която "показва подобрение“, и ще наблюдава ситуацията, "за да осигури пълно възстановяване“. Не е ясно обаче колко време ще отнеме пълното разрешаване на проблема.

Технологичният гигант по-рано увери, че "разследва доклади за проблеми, свързани с услугите на Microsoft в световен мащаб... Искрено се извиняваме за неудобството“, се казва в публикация в социалната мрежа X.

В предупреждение на уебсайта за състоянието на услугите на технологичния гигант се казва, че прекъсването е засегнало Microsoft Azure - платформата за облачни изчисления зад много от неговите услуги - и Microsoft 365, която включва системи като Microsoft Office и Outlook. Облачните системи Intune и Entra също са сред засегнатите.

"Изглежда малко сюрреалистично, че преживяваме пореден сериозен срив на онлайн услугите на Microsoft“, коментира експертът по компютърна сигурност професор Алън Удуърд.

"Виновникът изглежда е мрежовата инфраструктура, но бихте ли се надявали, че с толкова важни системи, базирани на облак, няма да има нито една точка на повреда? По-скоро бихте очаквали мрежовата инфраструктура на Microsoft да е устойчива на бомби“.