"Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис ще проведе среща с президента на България Румен Радев в 16.00 часа на фона на предизвикателствата пред новото ръководство на Северна Македония“, пишат медиите в южната ни съседка.

Телевизионният канал SKAI отбелязва, че Атина и София са силно разтревожени от "предизвикателното отношение на президента на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова и премиера Християн Мицкоски“.

В текста на гръцката медия се посочва още, че въпросът за нарушаването на Преспанското споразумение от страна на македонските власти е бил повдигнат от Мицотакис на неотдавнашната среща на върха на ЕС. Тогава той е подчертал, че "ако Скопие настоява в същата посока, те на практика ще се откажат от своя европейски курс“.

"Абсолютно ясно казах, че ако Скопие настоява за тази линия, това по същество ще затрудни изключително много, ако не и да отмени всеки процес на бързо сближаване с европейското семейство. Така че мисля, че всеки трябва да разбира последствията от действията си и да знае, че зачитането на европейското законодателство очевидно минава през спазването на международните споразумения, които са подписани, в конкретния случай, от двете страни“, цитира медията думите на Мицотакис.

SKAI допълва, че София обвинява Скопие в нарушаване на правата на българското малцинство.

"Българското МВнР остро критикува новото правителство на Северна Македония миналата сряда, като нарече намеренията му "неприемливи“, тъй като отказва да спазва международните задължения и споразумения. Острото съобщение идва след изявленията на Мицкоски, които показват желание за предоговаряне на Преговорната рамка с България“, се посочва в текста.

Българският президент Румен Радев осъди правителството на Северна Македония, като го обвини в нежелание да признае съществуването на българска идентичност и език в Република Северна Македония, допълва още SKAI.