Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис може да получи ресора, който иска, в следващата Комисия, тъй като той изигра ключова роля в подпомагането на председателя на Европейската комисия да си осигури втори мандат, пише изданието Politico.

"Определено бих искал портфолио, което подчертава напредъка, който Гърция е постигнала икономически, но също и стратегическата позиция на Гърция в югоизточната част на Европа и НАТО“, заяви гръцкият премиер в интервю за изданието, което даде от двореца Максимос.

Всъщност той разкри, че е заявил пред Урсула фон дер Лайен, че Гърция трябва да има важна роля в следващата Комисия.

На въпроса дали Атина се стреми към позицията на комисар по Средиземноморието, обявена от Фон дер Лайен, Мицотакис отговори: "Нямам това предвид, но това, което казвам, е, че има други портфейли, които биха могли отговори на това, което искаме. Мисля, че е добра идея да има комисар за Средиземноморието. Смятам, че в крайна сметка позицията ще бъде заета от представител на средиземноморска държава. Не изразявам предпочитания, защото има други ресори, които могат да бъдат от голям интерес за нас и в крайна сметка това е решение, което ще вземе председателят на Комисията“.

Мицотакис все още не е обявил избора на Гърция за следващата Комисия. Настоящият гръцки комисар Маргаритас Схинас е споделил пред кръговете в Брюксел, че би искал да остане и това би било "голяма чест“ за него. В играта обаче има и други имена, сред които управителят на Централна Македония Апостолос Цицикостас и министърът на труда Ники Керамеос.