Гърция очаква скоро да бъдат свикани първите междуправителствени конференции на Европейския съюз със Северна Македония и Албания. Това подчерта министър-председателят на страната Кириакос Мицотакис в София на среща с българския си колега Кирил Петков, като същевременно допълни, че позицията на Атина във времена на нарастващо напрежение е, че единственият правилен начин в полза на всички е придвижването на Западните Балкани към ЕС, предава македонската телевизия "Сител“.

"Преди всичко най-важното е добросъседството. Очакваме скоро да бъдат свикани междуправителствени конференции с Република Северна Македония и Албания“, подчерта Мицотакис и допълни, че Гърция, която "винаги е била лост за напредъка на региона, очаква подкрепа от България за тази обща цел“.

Мицотакис не пропусна да отбележи, че Гърция и България са не само съседи, но и съюзници и партньори, които спазват международното право, и че стратегическото партньорство между тях е ключът към стабилността на региона.

На срещата Мицотакис-Петков са подчертани близките отношения между двете страни, включително по енергийни и инфраструктурни проекти от взаимен интерес, изпълнението на трансгранични проекти в рамките на програмите на ЕС, изграждането на интерконектора, както и по въпроси, свързани с миграцията и проблема с бежанците. Мицотакис увери още, че Атина е на разположение да помогне на България да ускори ваксинацията.

По данни на Българската народна банка преките гръцки чуждестранни инвестиции в България към 31 декември 2020 г. възлизат на 2,57 милиарда евро.

Превод и редакция: Тереза Герова