Министър-председателят на южната ни съседка Кириакос Мицотакис обеща "пълна подкрепа“ и предоставянето на ресурси за справяне с опустошителните последици от бурята "Даниел“ в Централна Гърция. По време на среща с кметове от засегнатите райони в Кардица, гръцкият премиер подчерта ангажимента на правителството за подпомагане на домакинствата в нужда и бърза оценка на щетите, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

"Ще направим каквото е необходимо. Ще мобилизирам всички налични европейски ресурси за предоставяне на допълнителна подкрепа, предимно за покриване на нуждите на засегнатите домакинства. Оценките на щетите ще започнат незабавно, ще има обезщетения за тези, чиито домове са били унищожени“, увери гръцкият премиер.

Мицотакис, който бе подложен на критики заради реакцията на правителството на бедствието, продължи, като обърна внимание на тревогите на гражданите: "Искам да знаете, че ще направим всичко възможно по човешки. Разбирам гнева и разочарованието. Никога не съм се крил; винаги съм тук в трудни моменти. Ще бъдем силни и ще подкрепяме местните власти“.

По време на срещата местните кметове очертаха своите приоритети, които включват спасяване на гражданите, особено на най-уязвимите, осигуряване на стабилно снабдяване с храна, осигуряване на грижи за онези, които са останали без дом, възстановяване на електрозахранването и водоснабдяването и извършване на цялостна оценка на щетите с бързи компенсации за засегнатите лица.

По-рано Мицотакис прелетя над засегнатите райони и кацна на стадион Кардица, където се срещна с евакуираните, транспортирани там с хеликоптери. Той изрази своята благодарност на спасителните екипи, включително пожарникари, армейски персонал, пилоти, лекари и медицински сестри, за тяхната отдаденост и усилия за оказване на помощ по време на кризата.