На фона на решението на фермерите за ескалация на протестите и блокади по националните магистрали, министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис намекна, че правителството му може да се откаже от досегашния си "помирителен тон“, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.   

По-конкретно и за първи път той изпрати строго послание към фермерите, като заяви, че "никой не може да изнудва обществото, без значение колко справедливо може да е искането“. Премиерът на южната ни съседка повтори, че диалогът със земеделците остава на масата, но при условие че няма пречки и нарушаване на колективните интереси на обществото.

"Никой не трябва да смята, че една социална група може да бъде третирана с преференции, защото може да крещи повече и да демонстрира по-енергично“, подчерта Мицотакис.

Той направи подобни коментари и във вторник вечерта, когато разговаря с президента на Гръцко-американската камара Николаос Бакацелос, подчертавайки, че през последните четири години фермерите са получили един милиард евро земеделски компенсации, сума много по-висока от техните данъци. Той припомни още, че тези пари идват от данъците на гражданите.

Изводът е, че решението на правителството да парира исканията на фермерите е продиктувано както от фискалните маржове, така и от необходимостта от социална справедливост, тъй като представянето на гръцката икономика не може да бъде ръководено само от социална група, която има силата да оказва натиск с трактори.

Исканията на фермерите включват премахване на данъка върху селскостопанското дизелово гориво, по-ниски разходи за енергия, субсидиран фураж за добитък и провизии на фермите, както и 100% възстановяване на загубени приходи от добитък и растителни продукти. Те настояват и Общата селскостопанска политика на ЕС да бъде преразгледана.