Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис увери протестиращите фермери, че правителството му иска да "намери решения“ на проблемите, но трябва да вземе предвид фискалните ограничения на страната, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

"Искам да подчертая от самото начало, че сме тук, за да намерим решения и че идваме на тази среща в добро настроение, каквото мисля, че показахме през цялото това време. Вярвам, че можем да се срещнем по средата, като вземем предвид основателните опасения, но също така факта, че фискалните маржове на страната са специфични и ограничени“, подчерта Мицотакис на среща с представителите на фермерите.

"Много сектори, много социални групи винаги имат искания и очаквания от правителството и всяко решение трябва да е съобразено със социалната справедливост“, отбеляза министър-председателят на южната ни съседка във встъпителните си думи.

През последните седмици фермерите организираха блокади на много пътища и магистрали в Македония и Тесалия. Техните искания включват безмитен селскостопански дизел, намалени разходи за електроенергия, субсидии за доставки и за храни за животни, предоговаряне на новата Обща селскостопанска политика на ЕС, пълно обезщетение за пропуснати доходи и прекратяване на етикетирането на негръцки продукти като гръцки.