Новият пакт на Европейския съюз за миграцията и убежището трябва да бъде финализиран възможно най-скоро в очакване на нов натиск от продължаващите военни действия в Близкия Изток. Това подчерта министър-председателят на южната ни съседка Кириакос Мицотакис след среща с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Говорейки на съвместна пресконференция след срещата, Мицотакис отбеляза, че "е много вероятно страни на първа линия като Гърция да се изправят пред нов, силен натиск по границите си“ от бежанци, бягащи от войната в Газа.

"Новото европейско споразумение за миграцията и убежището трябва да бъде завършено скоро на базата на солидарност и справедливо разпределение на отговорностите между страните-членки", подчерта гръцкият премиер.

"Нуждаем се от динамичен план, който се движи в две посоки: предотвратяване на незаконни влизания, от една страна, и управление на законни потоци, от друга“, добави той.

Загрижеността на гръцкия премиер бе повторена от Шолц, който отбеляза, че "Гърция е на външната граница на ЕС и е свидетел на значително увеличение на пристигащите незаконни мигранти тази година, но Германия също е изправена пред огромни предизвикателства“.

"Това означава, че трябва да намерим общи решения на двустранно и европейско ниво“, заяви той и добави, че е необходимо и "европейско решение“, за да се спрат вторичните потоци към Германия от други страни от ЕС.

Освен въздействието на войната в Ивицата Газа и европейския отговор, Мицотакис и Шолц обсъдиха и редица други теми, включително преговорите за присъединяване към ЕС на страните от Западните Балкани, възстановяването на гръцката икономика и двустранното сътрудничество в областта на енергетиката и инвестициите.