За гръцкия премиер винаги е полезно да се събере с турския президент, каквото и да е състоянието на двустранните отношения; било то напрегнато или относително спокойно, както е вече повече от година. През тази призма срещата във вторник между Кириакос Мицотакис и Реджеп Тайип Ердоган в кулоарите на годишното Общо събрание на ООН в Ню Йорк е добре дошло развитие, уверяват в редакцията на електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Все пак човек трябва да избягва да култивира прекомерни очаквания. Както стоят нещата в момента, най-вероятният резултат е споразумение за продължаване на текущия политически диалог, но без признаци за непосредствен пробив по чувствителни въпроси, които Турция представя като двустранни спорове, разделящи двете съседки, се казва в статията.

От друга страна, разговорите на по-ниско ниво относно т.нар. положителен дневен ред и мерки за изграждане на доверие, както и известно сътрудничество в областта на нелегалната имиграция, дадоха някои осезаеми резултати и доведоха до подобрена атмосфера – положително развитие не само за двете страни, но и за по-широкия регион, особено в днешната нестабилна обстановка.

В същото време е очевидно, че една по-спокойна среда между Атина и Анкара е необходима предпоставка за всяко потенциално ново усилие за разрешаване на половинвековния кипърски въпрос и потенциално изясняване – а не преговори – на някои аспекти на  повдигнати въпроси, които нямат правно основание, подчертават от редакцията.

Надяваме се, че срещата на двамата лидери ще се окаже положителна следваща стъпка в традиционно неспокойните отношения. Но думите на някои за "повратна точка“ звучат повече като пожелателно мислене, отколкото като реалност; да не говорим за опасността от създаване на някакъв "дистрес“, ако има усещане, че очакванията не са изпълнени.

Предпазливите стъпки и "новото нормално“ на постепенен напредък и сътрудничество, където е възможно, вместо агресивна реторика и в някои случаи дори действия, е печеливша формула за всички участници.