Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис и турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаряха в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Няма официална информация за съдържанието на дискусиите, продължили около един час, отбелязва вестникът.

Въпреки това правителствени източници на редакцията подчертават, че е имало "искрена дискусия, проведена в положителна атмосфера“, като двамата лидери са установили рамката за по-нататъшни процедури.

Според по-ранен доклад на държавната информационна агенция AMNA в началото на срещата Ердоган е подчертал за новосформираните кабинети и в двете страни. Мицотакис на свой ред е отбелязал положителната комуникация и сътрудничество между външните министри на Гърция и Турция.

Освен това според източниците Ибрахим Калън, новият ръководител на Националната разузнавателна агенция (MIT) на Турция, също е присъствал на началото на срещата. Той е поздравил гръцкия премиер за преизбирането му, на което Мицотакис е отвърнал, като също го е поздравил за новата му длъжност.

Анализаторите описаха срещата като опит за съживяване на двустранните отношения, като САЩ играят ключова роля като катализатор. Целта е да се създадат благоприятни условия за политическо уреждане на високо ниво между Гърция и Турция в нова рамка.

Тя включва установяване на нови баланси на въоръженията в Егейско море, участие в преговори за разрешаване на спорове и, във всеки случай, насърчаване на стабилна атмосфера в този ключов регион за НАТО в Източното Средиземноморие.

По-рано в сряда Мицотакис проведе среща с френския президент Еманюел Макрон.Според правителствени източници двамата лидери са участвали в дискусии, насочени към по-нататъшно укрепване на гръцко-френските отношения. Те също така са обменили гледни точки по регионални и европейски въпроси, включително последните събития в Украйна.