Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис и лидера на опозиционната партия СИРИЗА Алексис Ципрас се споразумяха за провеждането на дебат при нови избори, в случай че след гласуването на 21 май не бъде създадено правителство, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

"На следващите избори… разбира се, трябва да има дебат. Тогава въпросът за това кой ще управлява държавата ще бъде много по-ясен, нещата ще бъдат много по-ясни“,  заяви председателят на управляващата "Нова демокрация“ пред ANT1 TV.

Малко по-късно и докато говореше пред телевизионния канал OPEN, Ципрас изглежда възприе мотивите на Мицотакис: "Ако отидем на втори избори, това ще бъде референдум. Или Ципрас или Мицотакис. Това ще бъде картината“, коментира той.

Що се отнася до дебата в сряда между лидерите на всички политически партии, които имат парламентарно представителство, Мицотакис отхвърли твърдението, че те просто ще бъдат "паралелни монолози“.

Той добави, наред с други неща, че е необходимо да се проведе дебат по въпроса за "прогресивното управление“ и лидерите да обяснят "как то ще работи“.