Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски смята, че София политизира съобщението на правителството на югозападната ни съседка за прехвърляне на средства за строежа на жп линията към България за вътрешнополитически нужди. Това – по думите му, се основава на чисто инженерен проблем, тъй като няма ясен проект от българската страна, съобщава изданието "Независен“.

Намеквайки за граничния пункт Клепало, който от македонска страна е изграден от почти три десетилетия, но не и от българска, Мицкоски заяви, че правителството иска да направи Коридор 8, но и да го завърши, за да не създава приключение от всичко. Той подчерта още, че държавата трябва се да подкрепя от българската си съседка и че не трябва всичко да се превръща в политическа тема.

"Това ще означава минимум 500 милиона евро пари като заем или от бюджета, практически от гражданите, и 200 милиона евро пари на европейските данъкоплатци, за 24 километра, 22 тунела, които ще завършат в половин тунел без изход. Без да знае какво ще се случи от българска страна, защото там няма ясен проект. Ще продължи ли тунелът? Ние сега казваме - нека да го направим както трябва, нека не лекуваме, а да превантираме“, подчерта Мицкоски и допълни, че би искал да види проект от българска страна, но "такъв няма“.

"Нека го направим. Защо да завършваме на половин тунел? Нека да има истински континуитет – до Черно море, както предвижда стратегическия коридор и НАТО. От Черно море през България, от тук Албания до Италия. Нека бъде както трябва и мисля, че ще намерим разбирателство. Не правя политика от това, както правят в източната ни съседка. Съжалявам, че за свои вътрешнополитически нужди правят политика от всичко това. Това е инженерен проблем. Това няма нищо общо с политиката“, каза Мицкоски и добави, че е безотговорно да се влиза в авантюра, в която не се знае дали ще има край и кога ще бъде краят.