Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски обяви, че е бил "жертва на опит за подкуп“ за проекта за изграждане на жп линията до България. На пресконференция в правителството, посветена на проекта на програма за реформи за периода 2024-2027 година, той обяви, че европейските партньори по проекта са били информирани за това и по думите му са срещнали разбиране към аргументите на правителството, отбелязва електронното издание на македонския вестник "Независен“.  

"Тъй като бях жертва на опит за подкуп във връзка с този проект, казах, че никога няма да го подкрепя такъв, какъвто е, защото не става въпрос за парите на македонските данъкоплатци, а и на европейските. Трябва да призная, че това беше прието с голяма загриженост от нашите събеседници от Брюксел“, увери Мицкоски.

Отговаряйки на журналистически въпроси за повече информация за опита за подкуп, премиерът на югозападната ни съседка посочи, че "обикновено такива неща не стават публично достояние, няма документ,който трябва да подпишем заедно, че – аз ти предлагам подкуп, а ти го приемаш“.

"Знае се как става, по комуникационни канали. Аз лично казвам и казах и на тях, и на цялата македонска общественост, че за Коридор 8, трети участък от жп линията, имаше опит да ми бъде предложен подкуп, с който аз като председател на правителството да подпиша приемането на тръжна документация. И затова казах, че докато съм министър-председател на правителството, няма да приема този сегашен търг, който приключва на 17 септември. Казах ви каква е причината, както техническа, така и морална“, поясни Мицкоски и добави, че времената на този тип комуникация с премиер от Скопие вече са отминали.

На въпрос дали е срещнал разбиране от страна на европейските партньори, той отговори "категорично да, това не са само парите на македонските данъкоплатци, но и техни“.

Министър-председателят посочи, че диалогът по този проект с българската страна ще се води в Брюксел на високо ниво - процес, който ще бъде съдействан от Европейската комисия.