"Не работя със срокове и ултиматуми, позицията ни по конституционните промени за добавяне на българите е ясна и принципна и е известна на цяла Европа и целия свят“, отговори в четвъртък премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски на журналистически въпрос относно позицията на коалиционния партньор на ВМРО-ДПМНЕ - "Вреди", че остават на позицията, че конституционните промени трябва да станат до шест месеца, предава скопското електронно издание "Слободен печат“.

"Нашата позиция по този въпрос беше откроена в програмата за изборите. Получихме гласове от гражданите, не получихме гласове в резултат на ултиматум. Аз не функционирам така, както и ВМРО-ДПМНЕ“, отговори министър-председателят на югозападната ни съседка.

Миналата седмица коалиция "Вреди", която е партньор в правителството на Мицкоски, заяви, че за тях процесът на европейска интеграция остава висок приоритет.

"Спазваме това, което сме дали като срок. Шест месеца е срокът и ще видим какви конкретни стъпки ще се предприемат през този период и как ще продължим. Смятаме за смела стъпка, че ВМРО-ДПМНЕ вече обмисля модалностите как да прокара конституционните промени, което за нас е сигнал, че процесът върви в правилната посока“, заявиха от "Вреди".

Това изявление последва, след като министърът на външните работи и външната търговия на РСМ Тимчо Муцунски заяви, че българите може да бъдат включени в Конституцията, но това ще има отложено действие до момента, в който Скопие стане член на ЕС, така че "македонците да имат гаранция, че през този период ще бъдат оценявани само по обективни и измерими критерии“.

В четвъртък Мицкоски коментира и критиките от СДСМ, че правителството на ВМРО-ДПМНЕ е върнало процеса на евроинтеграция на РСМ с десет години назад.

"Не очаквам новоизбраният председател на СДСМ да каже нещо по-различно или да отправи различно послание. Тяхната матрица на функциониране беше докато ограбват народа и държавата, устите им бяха пълни с евроинтеграции и идеи, а планът им беше да подпишем каквото трябва и да си гоним работата без гаранции. Да кажем, че са подписали и сме имали гаранции, така да бъде. Когато имаше кампания за смяна на името, обещаха ни да сменим името и да станем член на ЕС, но минаха шест години, а ЕС го няма. На изборите преди два месеца и половина гражданите дадоха своя отговор на тяхната политика. Следващата година отново ще имаме избори и отново гражданите ще кажат дали ВМРО-ДПМНЕ е права или СДСМ“, заяви Мицкоски.

В отговор на журналистически въпрос дали България ще поиска "македонското малцинство“ да бъде включено в рамките на конституционните промени, които следват в България, премиерът отговори, че имат ясна позиция за "македонската общност в България“.

"Трябва да изхождаме от присъдите за македонската общност в България на Европейския съд по правата на човека. Не можем да започнем от третата стъпка, трябва да започнем от първата. Нека първо приложим някои от тези 14 решения. Това е нашата позиция по този въпрос“, поясни премиерът на югозападната ни съседка.