Министър-председателят на Северна Македония Христиан Мицкоски обяви разследване на средствата – "тлъсти хонорари" и други надбавки, които са получавали бившите членове на съвместната комисия по историческите въпроси с България, съобщава скопското електронно издание МКД.

По думите му екс членовете на комисията "вместо да защитават националните интереси, са ги продали и са злепоставили страната“.

"Нека ОССЕ се включи, но засега ще се включат и проверяващите, и следствените органи, за да видят къде са похарчени парите, колко са хонорарите за тези, които не са свършили нищо през изминалите години, а само засрамиха народа на Македония и продадоха македонските интереси“, коментира Мицкоски.

Предишни членове на комисията поискаха международни организации, включително ОССЕ, да се включат в работата на тази смесена комисия.

"Стотици хиляди евро народни пари бяха похарчени за нищо, за нещо, което доведе до капитулация за това, което двойката Ковачевски и Османи прие“, допълни премиерът на югозападната ни съседка.

Лидерът на опозиционния СДСМ Венко Филипче реагира на "политическата дискредитация“ на членовете на историческата комисия и подкрепи идеята за включване на чуждестранни експерти в нейната работа.

"Смятам, че включването на международни експерти в историческата комисия с България не е никак лошо. Първо, те определено ще повлияят на елиминирането на политически влияния, които не са добри за никого, и ще донесат опит от предишни комисии, в които са работили“, изрази увереност Филипче.