Министър-председателят на Северна Македония Хритиян Мицкоски поиска смяна на състава на съвместната историческа комисия с България, чиято работа оцени като "негативна“, съобщава скопската медия "Во Центар“.

"Сегашната смесена комисия абсолютно не оправда очакванията и не се доказа като защитник на националните интереси на македонския народ. Иначе, да, логично е, когато имате ново правителство, да има промени в определени институции", коментира премиерът на югозападната ни съседка.

Председателят на комисията - историкът Драги Георгиев, заяви пред TВ21, че няма да коментира политическите и лични отношения с премиера. Той уточни, че договорите им изтичат на 15 септември и не знаят дали ще бъдат продължени. Новото заседание на комисията с българските историци е насрочено за 18 септември в Скопие.

Междувременно българският посланик в Северна Македония Ангел Ангелов призова да се спазва споразумението за добросъседство. Той съобщи, че се е срещнал с външния министър Тимчо Муцунски, с когото са обсъдили очакванията за диалог между двете страни.

Муцунски по-рано подчерта, че властите на Северна Македония очакват стабилно политическо правителство в София, с което ще водят диалог за деблокиране на процеса на евроинтеграция и за идеята за конституционни промени със задна дата.

Българският посланик подчерта, че новото правителство ще е готово за диалог, но не и за нови преговори и информира, че изборите в България са насрочени за 27 октомври.

"Надяваме се след това да имаме правителство, с което да влезем в интензивен диалог. Не преговори, разбира се, защото не може да има преговори за нещо, което вече е договорено. Това, което е договорено, трябва да се спазва и изпълнява. Но ние няма да сменяме географията, ние си оставаме съседи и трябва да имаме интензивна комуникация, включително на ниво историческата комисия", е подчертал посланикът на България в Скопие.