На 20-ата европейска среща на върха в Залцбург премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски изрази сериозна загриженост относно стагнацията на Скопие по пътя към присъединяване, дължаща се на това, което той определи като "ирационален и двустранен спор" с България. В обръщението си, посветено на реформите и интеграцията в ЕС, Мицкоски подчерта, че е необходимо конструктивно решение, което да бъде приемливо за всички заинтересовани страни, но без изнудване и условия, предава скопското електронно издание "24Инфо“.

Мицкоски заяви, че дори да бъдат приети конституционните промени за включването на българите, няма гаранции, че в бъдеще няма да последват нови искания. По думите му, това представлява потенциална опасност за дългосрочния интеграционен процес.

"Въпреки конституционните промени няма сигурност, че това ще е последното условие. Ние сме готови да намерим решение чрез диалог, но трябва да бъдем защитени от нови искания, които могат да възникнат“, заяви Мицкоски.

"Когато става дума за външно искане за резултати, отвън, като държавата, често получавахме само думи, а не дела. Резултати липсват, имаме само задължения. И с течение на времето растеше разочарованието сред хората, защо сега отново имаме друго условие, друго ограничение. И се чудим, добре, трябва да се изправим като политици. И сега трябва да застана пред моите граждани и да кажа: вижте, скъпи съграждани, мои студенти, трябва отново да променим конституцията“, посочи премиерът на югоизточната ни съседка.

Той обвини България, че досега не е изпълнила 14 решения на Съда по правата на човека в Страсбург за регистриране на сдружение на македонци, живеещи в тези райони, докато те настояваме за вписване на българите в македонската конституция, което, според него, показва, че има липса на воля за сближаване на позициите.

"Ние като правителство сме ангажирани с намирането на решение и активен диалог. Едно от решенията, разбира се, е да се приложи формулата, която вече е приложена в Преспанското споразумение за отложено действие, по-точно в моментите, когато влезем в Европейския съюз, тогава тези решения в Конституцията стават активни, което разбира се представлява защитен механизъм срещу по-късни условия“, обясни Мицкоски.