В речта си в сряда на срещата на върха на НАТО във Вашингтон премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски нарече страната си "Македония“, а правителството си -"македонско“, отбелязват в редакцията на атинския ежедневник Kathimerini.

"Като държава ние сме готови да допринесем за всичко, което представлява ценности“, увери министър-председателят на югозападната ни съседка, подчертавайки ангажимента на страната да насърчава мира, стабилността и международното право.

"За нас, като малка нация, е важно да вземем важни решения, които ще оформят бъдещето на човечеството. Македония като страна планира да продължи да насърчава тези ценности. Като македонско правителство, ние заставаме зад нашите съюзници и утвърждаваме либертарианската свобода на македонския народ и граждани“, добави Мицкоски.

Изданието припомня, че с Преспанското споразумение от 2018 година Скопие се задължи да промени конституционното  име на страната на "Северна Македония“, за да разреши дългогодишния спор за името с Гърция. Наскоро избраното правителство многократно нарушава споразумението, като нарича страната "Македония“ в публични изяви.

Атина изрази загриженост относно придържането на Северна Македония към международното право и пътя й към европейска интеграция.