Намира се в период, в който абсолютно нищо не може да се случи в преговорите с България. Това подчерта министър-председателят на Северна Македония Християн Мицкоски в отговор на въпроса за евроинтеграционните процеси и диалога с България, предава информационната агенция Makpress. По думите му обществеността е достатъчно запозната с позициите на правителството, както и с неговите лични позиции и отбеляза, че "не бих коментирал нито стъпка повече, нито стъпка по-малко“.

"Сега е период, в който абсолютно нищо не може да се случи в този процес, защото, както знаете, ще се проведат нови, седми поред за последните три години, предсрочни парламентарни избори в България. Да изчакаме там да се състави правителство, за да видим дали има желание за диалог. Готови сме да говорим, искаме да говорим и го предаваме на нашите събеседници, които идват от Брюксел. Иначе, що се отнася до нашите предложения, те са известни на обществото, коментирани са многократно досега“, припомни премиерът на югозападната ни съседка.

Говорейки за конституционните промени, Мицкоски призова да се спре двустранната реализация на процеса на европейска интеграция. Той потвърди, че на 19 септември ще пътува за среща в Брюксел, където ще бъде обявено предложението на правителството, което вече се обсъжда публично. Той уточни, че няма да влизат "наивно в никакви процеси и концесии, без ясен план и гаранция“.

"И този ясен план и ясна гаранция трябва да бъде потвърждение, което ще се базира на ясно послание и ясни постижения. Вече не можем да влизаме в процеси без предвидим край и затова сме конструктивен партньор в процеса и казваме: нека седнем с правителството в София да говорим и да видим дали имаме предложение. Ние ясно говорим за това предложение, то не е отсега. Предложението за отложено изпълнение е логично, да приключим преговорите, да видим тогава какво ще правим, как ще го правим, да видим какво ще стане с решенията от Страсбург за македонската общност от България, да видим какво ще стане накрая с македонската идентичност и език и т.н... Имаме много въпроси за обсъждане. Ние сме готови, искаме да обсъдим и намерим решение“, заключи Мицкоски.