Министър-председателят на югозападната ни съседка Християн Мицкоски е убеден, че чрез разговори и преговори, колкото и да са дълги, може да се постигне компромисно решение с България в духа на европейските ценности, но без ултиматуми и заплахи, за да може Северна Македония да продължи своя европейски път, съобщава македонското електронно издание "Слободен печат“.

Пълноправното членство в Европейския съюз остава стратегическа цел на неговото правителство. В този дух, подчерта македонският премиер, е направено и предложението за посредничество на унгарския премиер Виктор Орбан, което бе изрично отхвърлено в България. Вината за разделянето на пътя на Албания от този на СевернаМакедония той намира в предишното правителство на "корумпираните политици" и в лошите споразумения, които сключиха, които сега България и ЕС искат от Скопие да спазва, допълни Мицоски.

"Ако погледнете Преспанското споразумение, то е условно, в него се казва, че конституционните промени ще бъдат направени, но те ще влязат в сила, когато гръцкият парламент ратифицира протокола за присъединяване на Македония към НАТО. Сега искаме ли този pacta sunt servanda – хайде да изясним, за да разрешим този въпрос. Конституционните промени ще влязат в сила, когато България ратифицира договора за присъединяване на Македония към ЕС. Но трима корумпирани политици се събраха и подписаха всичко с мисълта, че това, което правят тук, ще бъде забравено. Не можем да водим политика на двойни стандарти. Или ще имаме политика на ясни принципи и ценности, или не, другото е лошо послание. И ако изпращаме съобщение, че това е така, то това е ултиматум, това не са европейски ценности. Европейските ценности са да се обсъжда и преговаря до постигане на решение и точно това предложи моят личен приятел, както и на Македония г-н Виктор Орбан. Ето – Унгария председателства Съюза, да седнем да говорим, да помогнем с каквото можем, ми каза той, и аз приех, проявих градивност, съжалявам, че източната съседка не се съгласи. На разположение съм, където и да отида да говоря. Колко е необходимо - часове, дни,  седмици, за да поставим всичко на масата и да решим това веднъж завинаги. Но ако сега влезем в процес, който не ни гарантира успешен край, няма да бъда наивен и никога няма да предам очакванията на гражданите“, категоричен бе премиерът на РСМ.

Противно на отстъпките, направени от предишното правителство, на политическата сцена в Северна Македония, според Мицкоски, сега има политици, които не коленичат, не превиват гръбнака си и ограбват народа си. Той подчерта, че не се страхува от изолацията на страната заради неприемането на промените в Конституцията, защото през последните 100 дни той и министрите са имали много двустранни срещи с държавници от страните от ЕС и обяви, че дипломатическата активност ще продължи.

"Ще трябва да свикнете с македонските политици, които не коленичат, не превиват гръбнак и докато ограбват народа си, подписват договори в негов ущърб. Трябва да свикнете с политици, които работят за народа си честно и отговорно, без да го унижават и ограбват. И фокусът на това правителство остава ЕС и изпълнението на втората ни стратегическа цел, която е пълноправно членство в ЕС. И повярвайте днес, в очите на много от държавите-членки, в очите на хората, които сега приключват своя мандат, в рамките на Европейската комисия или Европейския съвет, ние сме тези, които абсолютно имат аргументи, а те са тези, които - за съжаление, нямат аргументи. Не е спор, те са там, ти си навън, ако искаш трябва да приемеш това, което те искат. Това е диктат. Не приемам диктат в живота и тук цена няма. Не приемам диктат, заплахи, шантаж, от който и да е, това няма цена. Зад нас стоят гражданите, които гласуваха за нас на изборите и докато ни подкрепят, гражданите ще бъдат нашето вдъхновение и ще работим упорито, всеки ден, за да оправдаем техните очаквания“ категоричен бе Мицкоски.

В експозето по случай 100 дни управление на кабинета му министър-председателят на съседната ни държава не подмина и критиките, получени след скорошното отделяне на Албания от процесите на европейска интеграция и, по думите му, на опита на опозицията да прехвърли вината върху сегашнтото правителство. Мицковски увери, че воденият от него кабинет е отговорн и няма да направи нищо против националните интереси и стратегическата ориентация на гражданите.

"Това правителство никога няма да направи нито една отстъпка, която да означава допълнително унижение и срам за македонските граждани, независимо дали са македонци, албанци, турци, сърби, власи, роми, бошняци или други. Вие сте тези, на които дължим всичко това, което представляваме. Вашият интерес е заповед за нас и ние ще функционираме като ваши слуги. Нямаме намерение да се отказваме от идеята, да се отказваме от борбата, защото докато имаме вашата подкрепа и вие сте вдъхновение, ще бъдем по-добри с всеки изминал ден. Второто съобщение е, че като правителство никога няма да се отклоним от реализацията на нашата втора стратегическа цел, която е пълноправно членство в ЕС. И ако трябва, ще говорим с всеки, ако трябва, ще говорим колкото трябва, за да постигнем споразумение и компромис, който е достоен, който няма да накърни чувствата на македонския народ, но и на другите народи в тази страна. Бъдете сигурни, че и двете стратегически цели могат да бъдат реализирани“, подчерта Мицкоски в изложението по повод 100 дни работа на правителството.

Той е решен, че тези две цели, защитата на интересите на македонските граждани и интеграцията в ЕС, не са в конфликт и могат да се реализират паралелно.