Към настоящия момент изявленията от официална София по отношение на Северна Македония са объркващи, но надеждите са, че след парламентарните избори в България картината ще се изясни и изказаните тогава позиции ще бъдат окончателни и ще се възприемат като такива. Това подчерта министър-председателят на югозападната ни съседка Християн Мицкоски в гостуването си на предаване по телевизия "Сител“.

Македонският премиер увери, че докато ръководи правителството, ще защитава националните интереси и заяви, че е оптимист, че в спора с България ще се стигне до добро решение. Той отбеляза, че е оптимист след посещенията си зад граница през последните месеци.

"Най-после ние като държава сме възприемаме като партньор... Върнахме доверието и достойнството на гражданите и на Македония като държава на международната сцена. Действаме с факти и аргументи, представяме ги, защитаваме интересите си и в изявленията си... Докато ръководя правителството, гражданите може да бъдат сигурни, че националните интереси са и ще бъдат защитени“, подчерта Мицкоски.

Ръководителят на кабинета в Скопие е категоричен, че нараства броят на европейските и световните дипломати, които гледат съпричастно на македонските аргументи и позиции, свързани с евентуално решение. Той допълни, че трябва да се изчакат изборите в България, за да нямат объркващи изявления.

"Посланието както от официална София, така и от Брюксел е много важно, защото ако си спомняте условното споразумение, подписано от правителството на Ковачевски заедно с Османи и тогавашното правителство на Петков и Генчовска, които го приеха, те казаха, че това вече се превръща в проблем за Македония с ЕС. Когато европейските политици казват, че искат да посредничат в този процес, тогава от София казват: "Не, не ни трябвате, ще го решим двустранно“. Сега проблемът многостранен ли е или двустранен? Има объркващи изявления от София и се надявам, че когато се консолидират след изборите, ще имаме по-ясна картина и ще имаме послания, които ще бъдат окончателни и ще се възприемат като такива“, обясни Мицкоски.

"Ние казваме, че когато българският парламент ратифицира споразумението за присъединяване на страната ни към ЕС, тогава конституционните промени ще бъдат валидни“, подчерта още той.