Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски подчерта в понеделник, че Преспанското споразумение е реалност и е част от конституционния и правен ред на югозападната ни съседка, а Договорът за добросъседство с България вече е предоговорен, с добавянето на т.нар. "френско предложение", от което произтичат конституционните поправки, поради което, както каза той, не вижда причина към него да не бъде добавено друго предложение, което да покрива "исканията на македонския народ“, предава скопското електронно идание "А1 Он“.

Такъв беше коментарът на министър председателя на изказването на американския посланик Анджела Агелер, която заяви в интервю за Радио "Свободна Европ“а, че няма предоговаряне нито за Преспа, нито с България за ЕС, тези споразумения вече са направени и няма предоговаряне за напредък към ЕС.

"Що се отнася до Преспа, ние вече сме заявили нашата позиция преди много години, а тя е, че този договор е реалност и е част от конституционния и правен ред на Македония като държава и тук никой не трябва да има дилема, а що се отнася до конституционните изменения, които са част от т.нар "френско предложение“, което е допълнение към Договора за добросъседство, т.е. предоговаряне на Договора за добросъседство и във връзка с това знаете нашата позиция, че ние не преговаряме с диктат и ултиматуми. Така че ако Споразумението за добросъседство може да бъде предоговорено и да се добави т.нар "френско предложение", не виждам причина да не добавим френско предложение плюс или някакво друго предложение, което да покрие исканията на македонския народ, на македонците в България“, заяви Мицкоски, отговаряйки на журналистически въпроси при полагането на основите на нова детска градина в Бутел.

Мицкоски подчерта, че не могат да водят политика на двойни стандарти и че ако се наложи промяна на Конституцията за няколкостотин наши съграждани, които се декларират като българи, то трябва да се имат предвид и правата на македонците в България.

"Не можем да водим политика на двойни стандарти, ако искаме промяна на конституцията в Македония за няколкостотин наши съграждани, които казват, че са част от българската общност, тогава трябва да видим какво ще се случи с тези граждани в нашия източен съсед,които казват, че са част от македонската общност. Трябва да се запитаме защо искат да бъдат част от македонската конституция, застрашени ли са нечии човешки права. Ако е така, тогава трябва да видим в Европа коя институция е отговорна за вземането на решение, чии човешки права са нарушени или не. Това е Европейският съд по правата на човека и ако погледнете днешната ситуация, или казано по спортен начин таблото, ще видите резултат 14:0, тоест имате 14 присъди за македонската общност в България, чиито права са или ограничени, или нарушени, и нула за българската общност в Македония. Така че трябва да имаме политика, която не се основава на двойни стандарти. Такава политика води това ново правителство, ръководено от ВМРО-ДПМНЕ, и докато съм премиер, нямам намерение да водя политика на двойни стандарти“, заяви Мицкоски.

Той определи като странни изявленията, идващи от официална София, особено от президента Радев, който, по думите му, прави изявления, които са по-подходящи за Средновековието, отколкото за XXI век.

"Човекът политик, който в XXI век се нарича европейски политик, а на голяма сцена унищожава човешките права на една общност, македонската общност която в средата на миналия век е била част от преброяването на източната ни съседка, казва, че сме били против българската общност. Никой не е против българската общност, ние уважаваме онези няколкостотин наши съграждани, които казват, че са част от българската общност, но молим президента на България да зачита малцинствените и човешките права на македонската общност“, завърши Мицкоски.