Северномакедонският преиер Християн Мицкоски отправи въпрос: "защо македонските граждани не са поискали български паспорт преди България да стане част от ЕС" и оцени, че зад това стоят най-вече икономически причини. Спред него гражданите на РСМ ще се откажат от българските си паспорти щом страната влезе в ЕС, предава Канал 5.

"Българският паспорт не е са заради етнос или националност. Доколкото знам, български паспорти в Македония имат различни етнически общности в Македония, македонци, албанци, турци, сърби, бошняци, всички те имат (български паспорти) по икономически причини, смятат, че така ще получат по-лесно разрешително за работа в за работа в страни от ЕС", коментира той.

"Трябва да кажем истината. Не защото се чувстват българи, сигурен съм, че не е това причината. И съм сигурен, че мнозинството от тях щяха да се откажат, ако не се беше случила тази несправедливост и ние не чакахме две десетилетия и половина, за да започнем преговори (с ЕС). Ако имахме нормален път, какъвто имаха всички нови членки на ЕС, гарантирам ви, че никой македонски гражданин в Македония нямаше да иска български паспорт", допълни Мицкоски.