Добавянето на българите в конституцията на Република Северна Македония не е истинската цел на София. Това заяви македонският премиер Християн Мицкоски , отговаряйки на журналистически въпрос относно неизнасянето на македонското знаме в България, предава скопската "ТВ 21“. Освен това той обяви, че по въпроса с флага е премината "червената линия“ и ще бъде изпратена протестна нота до българския посланик.

"В миналото, когато македонското достойнство беше унижавано и продавано, тогава бяха мълчаливи, гърбовете им бяха превити и съблазнени от тези, които ни унижаваха и тъпчеха. Сега нещата се решават така, по дипломатичен път, изпращат се протестни ноти и вече няма да имаме международна политика, нито дипломатическа с превит гръбнак“, заяви той.

Министър-председателят подчерта, че когато се премине червената линия, тогава трябва да се реагира.

"Тогава, когато се премине Рубиконът, когато се премине червената линия, тогава е необходимо да се реагира, защо, ако не реагирате, това изключение ще стане практика“, подчерта Мицкоски и добави:

"Но по-важното за мен е, че Европа и светът можеха да видят на открита сцена и ние очаквахме това, какви са истинските намерения на ръководството в София. Истинските намерения на българите не са в Конституцията, това е най-малкият проблем, има малко по-голям, или по-точно много по-голям. Това е необходимостта да покажат мускули и да покажат истинските си намерения. За пореден път Европа и светът можеха да видят, че истинското намерение на официална София не е българите в Конституцията, а много, много повече от това“.

"Винаги сме готови да отговорим на добросъседските отношения с доброта, но следващия път, когато видим, че са преминати червените линии, Рубиконът, тогава ще трябва да се намесим и днес ще бъде този демарш, на практика предаден на посланика на нашата източна съседка", заяви Мицкоски.

На въпрос защо македонската дипломация не реагира в София, където има министри и президентът на страната, премиерът Мицкоски отговори:

"Ами, имаше реакция от кабинета на президента и мисля, че там беше много ясно защо този ден нямаше реакция в интерес на уважението към трагично загубените животи на загиналите пилоти в България този ден. Не искахме да създаваме напрежение, но е добре, че и днес хората реагират по този начин. Знаете, че по-рано не ни пречеше превития гръбнак и целуването на подметките на съседа. Тогава не ни пречеше, тогава ни беше хубаво и беше европейска ценност, а сега като реагираме защо реагираме. Затова реагираме и ще реагираме. Може би утре и вдругиден ще реагираме, при всяко преминаване на червената линия ще реагираме, винаги, можете да сте сигурни в това. Нямаме намерение никога повече да превиваме гръбнака на македонското достойнство. Това трябва да е ясно на всички. Искаме да изградим добросъседски отношения, но това е двупосочна улица и като такава двупосочна смятаме да я извървим. Ако някой си мисли, че трябва да целуваме нечии обувки и ние ще мълчим и униженията ще продължат, това няма да се случи“.