Военни твърдят, че са завзели властта в Габон и са поставили президента Али Бонго Ондимба под домашен арест, часове след като той е обявен за победител в изборите, които щяха да удължат 55-годишното управление на семейството му в богатата на петрол централноафриканска държава. Al Jazeera обедини коментарите на международната общност реагира за случващото се в Габон.

Във видеозапис, от ареста в резиденцията си, президентът Али Бонго Ондимба призова хората да "вдигнат шум", за да го подкрепят. Вместо това обаче жителите на столицата са излезли по улиците. Те празнуват опита за преврат срещу династия, обвинявана, че е забогатяла от ресурсите на страната, докато много от нейните граждани се борят за прехраната си.

Бонго изкара два мандата, откакто дойде на власт през 2009 г. след смъртта на баща си, управлявал страната в продължение на 41 години.

Ето как светът реагира на случващото се в Габон:

Франция

"Франция осъжда военния преврат, който се извършва в Габон и следи отблизо развитието на събитията в страната, като потвърждава желанието си резултатите от изборите, след като бъдат известни, да бъдат зачетени", заяви говорителят на френското правителство Оливие Веран.

Франция поддържа тесни икономически, дипломатически и военни връзки с Габон и има 400 войници, разположени в страната, които ръководят регионална операция за военно обучение.

Съединените щати

"Това е дълбоко обезпокоително. Ще наблюдаваме внимателно това и ще продължим да правим всичко възможно, за да подкрепим идеята за демократични идеали, изразявани от африканския народ", заяви говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби. "Дълбоко обезпокоително (да видим) още една страна, в която военни офицери са предприели тези опасни и безразсъдни стъпки и са се опитали да превземат демократично избрани правителства", допълва Reuters.

Европейски съюз

Върховния представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел заяви, че ситуацията в Габон ще бъде обсъдена от министрите на блока тази седмица.

"Ако това се потвърди, това е поредният военен преврат, който увеличава нестабилността в целия регион", подчерта той.

Африкански съюз

Ръководителят на Комисията на Африканския съюз Муса Факи Махамат осъди опита за преврат и призова силите за сигурност да се върнат по мирен път към "демократичния конституционен ред".

"Призоваваме националната армия и силите за сигурност ... да гарантират личната безопасност на президента, членовете на неговото семейство и тези на неговото правителство", заяви говорител на Махамат.

Китай

"Китай следи отблизо развитието на ситуацията в Габон и призовава съответните страни в Габон да ... възстановят нормалния ред възможно най-скоро. А също така да осигурят личната безопасност на президента Бонго, да поддържат националния мир, стабилност и цялостното развитие", заяви Уан Уенбин, говорител на китайското външно министерство.

Нигерия

"Президентът Бола Ахмед Тинубу следи много внимателно събитията в Габон с дълбока загриженост за социално-политическата стабилност на страната и за привидната автократична зараза, която очевидно се разпространява в различни региони на нашия любим континент", заяви говорител на президента.

Общност на нациите

Генералният секретар на Общността на нациите Патриша Скотланд нарече опита за преврат "незаконно завземане на властта".

"Хартата на Общността на нациите е категорична, че държавите членки трябва да поддържат върховенството на закона и принципите на демокрацията по всяко време и Секретариатът на общността ще следи внимателно ситуацията", заяви тя.

Русия

"Москва прие със загриженост съобщенията за рязко влошаване на вътрешното положение в приятелската африканска страна. Продължаваме да следим отблизо развитието на ситуацията и се надяваме на бързото ѝ стабилизиране", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Испания

"Испания ще направи оценка на мироопазващите мисии в Африка след превратите в Нигер и Габон", заяви изпълняващата длъжността министър на отбраната Маргарита Роблес на срещата на министрите на отбраната на Европейския съюз в Толедо.

Роблес добави, че "Испания следи с голяма загриженост събитията в африканския регион Сахел". Испания разполага с около 140 военнослужещи, разположени североизточно от столицата на Мали, Бамако, като част от мисията на ЕС за обучение там.

Египет

Египет заяви, че следи отблизо събитията в Габон.

В изявление египетското външно министерство призова всички страни "да отстояват националния интерес, за да се запазят сигурността, стабилността и безопасността на страната".

Министерството призова членовете на египетската общност в Габон да проявяват максимална предпазливост и да избягват районите с напрежение по отношение на сигурността.

"Египет се стреми да види как стабилността се връща в Габон възможно най-скоро и да запази безопасността на братския габонски народ", добавят от ведомството.

Организация на обединените нации

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъди преврата в Габон, съобщи неговият говорител.

Антонио Гутериш "решително осъжда продължаващия опит за преврат като средство за разрешаване на кризата след изборите" и потвърждава "категоричното си противопоставяне на военните преврати", заяви говорителят Стефан Дюжарик.